Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Krónikus hipoglikémia hatásának vizsgálata fehérje O-Glikozilációra és tau foszforilációra neuroblasztóma sejtekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Tamás
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A fehérjék úgynevezett “O-linked N-acetylglucosamine” módosulása (O-Glikoziláció vagy O-GlcNAc) egy speciális, reverzibilis poszt-transzlációs módosulás, melyre a sejt szénhidrát anyagcseréje komoly befolyással bír. Ugyanis az O-GlcNAc szubsztrátja az UDP-GlcNAc molekula, mely a hexózamin bioszintetikus út végterméke, azaz végső soron az elérhető glükóz/szénhidrát mennyiségétől függ az UDP-GlcNAc koncentrációja. Diabéteszes hiperglikémiában az O-GlcNAc emelkedett mennyisége jól ismert és hatásait számos tanulmány vizsgálta, ugyanakkor hipoglikémiás állapotban az O-GlcNAc jelenséget kevésbe ismerjük. Különösen megnehezíti a kutatást, hogy a hipoglikémia gyakran okoz celluláris stresszt, ami paradox módon a metabolikus hatás ellenére emeli az O-GlcNAc szintjét.
Az azonban a szakirodalomban elfogadottnak tűnik, hogy Alzheimer kórban a tau fehérjék O-GlcNAc szintje alacsonyabb, teret adva ezáltal ezen fehérjék foszforilációjának, és a kóros hiperfoszforilált neurofibrilláris fonatok kialakulásának. Szintén ismert, hogy az Alzheimeres betegek agyi glükóz anyagcseréje kórosan csökkent. Azonban kísérletes adatot, mely a csökkent glükóz metabolizmus és az O-GlcNAc közötti direkt kapcsolatot bizonyítaná Alzheimer modelben, ez idáig tudomásunk szerint nem írtak le.
Ezért jelen kutatásunk tárgya egy olyan kísérletes, hipoglikémiás model beállítása, melyben az O-GlcNAc és a tau foszforiláció kapcsolatát vizsgálni tudjuk. Elsőként kialakítunk és optimalizálunk egy sejtkulturás modelt a krónikus hipoglikémiás állapot modellezésére SH-SY5Y neuroblasztóma sejtvonalon. Másodsorban ezen modelben megmérjük az O-GlcNAc szinteket és párhuzamosan a tau fehérje több foszforilációs helyének foszoriláltsági fokát. Harmadsorban pedig - amennyiben hipoglikémia hatására valóban megfigyelhető a csökkent O-GlcNAc szint - megpróbáljuk különböző alternatív tápanyagforrással (pl. ketontestek) pótolni/kiváltani a glükózt, ezáltal tehermentesíteni a hexózamin útvonalat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )