Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Zádori Iván
Kobolka István
A holland és magyar egészségügyi rendszer összehasonlító vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kobolka István
társ-témavezető: Zádori Iván
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Magyarország GDP-jának a 8%-át emészti fel az egészségügy fenntartása. Az 1940-es évek óta államilag finanszírozott egészségügyi rendszerről van szó, melyet sem a terv-, sem a piacgazdaság iránt elkötelezett kormányoknak nem sikerült megreformálni a modern Európában elvárható szinten, így a magyar egészségügy a mai napokban is az utolsók között szerepel a felmérésekben. Ezzel szembe állítjuk Hollandiát, ami a több biztosítós rendszerével az Európai Unió legjobb egészségügyi rendszerét tudhatja magáénak.
A kutatás fő iránya, hogy a több biztosítón alapú, adózás útján finanszírozott egészségügyi rendszer miért teljesít jobban az egybiztosítós, járulékból finanszírozott rendszerrel szemben, figyelembe véve az ország specifikumait. Rendszer szinten vizsgáljuk a két ország egészségügyének összehasonlítását.
Vizsgálat alá kerülnek a magyar és holland egészségügyi rendszer szereplői. Mire épül a két ország egészségügyi rendszere? Kutatásunk kiterjed a Betegjogokra, alapelvekre (hozzáférhetőség, szolidaritás, minőségre törekvés), egészségbiztosítási törvényre és annak szereplőire. Mik az egészségügyi rendszert felügyelő hatóságok, ezek hogyan működnek, milyen gyakran vizsgálják felül őket? Melyek az állam funkciói? A holland kormány felelős az egészségügyi ellátás elérhetőségéért és minőségéért, de nem felelős az igazgatásáért. Hogyan néz ki ez Magyarországon? Milyen finanszírozási csatornák léteznek és ezek hogyan kapcsolódnak? Milyen ármegállapítási mechanizmusok léteznek? Mik azok a DBC-k? Hogyan alakulnak a biztosítások díjai? Hogyan veszik számba a kórházi teljesítményt? Miért fontos elem a szabad orvosválasztás lehetősége mindkét országban? Milyen az orvosi bér összetétele háziorvosi, járó- és fekvőbeteg ellátó orvosoknál, specialistáknál és fogorvosoknál? Milyen a kórházi ágyak eloszlása? Valóban szükség van-e sok kórházi ágyra? Mit jelent a sok? Járvány idején vagy „normál” időszakban? Az egészségturizmus területén miért profitál jobban Magyarország? Melyek az egészségügyi szolgáltatók piacra lépésének feltételei? A gazdasági kérdéseken túl kutatjuk a beteg szemszögéből is a témakört.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )