Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lempel Edina
Profilaktikus levegő-abráziós készülékek hatásának vizsgálatai fogászati kompozitokon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lempel Edina
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A professzionális szájápolás elterjedt eszköze a levegő-abráziós tisztítás, mely során nagy nyomással, eltérő minőségű és szemcseméretű porokat fújunk a fogfelszínre, eltávolítva ezzel a fogak felszínére erősen tapadó fogkövet, lepedéket és elszíneződést. A tisztítás során a porszemcsék azonban érik a kompozittömések felületét is, melyek keménysége nem éri el az ép zománcét, így nyomot, apró bemélyedéseket hagyhat rajta. A felérdesített felszín azonban további biofilm képződésre ad lehetőséget, rontva így a fenntartható szájhigiénét. Vizsgálataink első etapja a levegőabráziós készülékek érdesítő hatását vizsgálja különböző típusú fogászati kompozitok felszínén atomi erő mikroszkóppal (AFM).
Az előbb említett érdesítő hatás akár a javunkra is fordítható meghibásodott kompozittömések javítása során. Mivel a friss javítókompozit kötése gyenge a szájban hosszú időt eltöltött javítandó tömés felületéhez, ezért utóbbi mechanikai érdesítésére van szükség. Méréseink második fázisában különböző típusú és méretű porokkal felületkezelt, termociklusos öregítésen átesett kompozit mintákhoz ragasztott friss kompozit kötési erősségét vizsgálnánk biaxiális szakítótószilárdságot tesztelő gép alkalmazásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )