Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kenyeres Péter
A cytokeratin-18 prognosztikus szerepének vizsgálata kardiovaszkuláris rendszert érintő patológiás állapotokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kenyeres Péter
társ-témavezető: Sándor Barbara
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A citoszkeletális, intermedier filamentumokhoz tartozó cytokeratin-18 (CK-18) főként epiteliális és parenchymás sejtekben expresszálódik. Apoptózis során a CK-18-at a kaszpázok több helyen hasítják, és a fragmentumok a vérben kimutathatóvá válnak. Teljes hosszúságú CK-18 nekrózis során kerül a véráramba, míg hasított formája (caspase-cleaved cytokeratin-18 - ccCK-18) kizárólag apoptózis lezajlásakor szabadul fel a kaszpázok aktivitásának következményeként. A markerek prognosztikus szerepét olyan betegpopulációkban vizsgáljuk, melyek patomechanizmusában az akutan fellépő vagy a krónikusan fennálló hypoxia sejthalál folyamatok beindításához vezethet.
Újraélesztés kapcsán kialakuló akut hypoxia és iszkémiás-reperfúziós károsodás a sejtek apoptotikus vagy nekrotikus halálát okozza. Hipotézisünk szerint a klinikai halál állapotában, a spontán keringés helyreállításáig bekövetkező nagyobb szöveti károsodás nagyobb funkcionális károsodáshoz, kedvezőtlenebb kimenetelhez és jelentősebb maradványtünetekhez vezet. A szisztémás szöveti károsodást a sejthalál mértékére utaló CK-18 és ccCK-18 szintekkel jellemezhetjük. Feltételezzük, hogy a markerek koncentrációja és kinetikája prognosztikai értékkel bírhat a reszuszcitációt követő mortalitás, illetve funkcionális károsodás előrejelzésében. Vizsgálni kívánjuk, hogy a CK-18, ccCK-18 szintek milyen összefüggésben állnak a rendelkezésre álló egyéb gyakran használt vitális és hagyományos laboratóriumi paraméterekkel.
A preeclampsia az egész szervezetet érintő vaszkuláris endoteliális károsodásként fogható fel, mely megnövekedett kapilláris permeabilitáshoz, mikrovaszkuláris trombusokhoz és megemelkedett perifériás ellenálláshoz vezet következményesen rontva a magzati tápanyag-, és oxigénellátást. A rendellenes placentáció következtében kialakult károsodott lepényi mikrokeringés krónikus intrauterin hypoxiát eredményez, mely sejthalál folyamatokat indít el. Az érintett édesanyák, valamint egészséges várandósok vérmintáinak különböző időpontokban történő vizsgálatával célunk, hogy a markerek koncentrációja és kinetikája, valamint a betegség prognózisa, súlyossága, magzatra kifejtett hatása közötti összefüggéseket feltárjuk. Az uteroplacentáris keringést nemcsak a vérnyomás és az erek morfológiája, hanem a hemoreológiai paraméterek, a teljes vér és a plazma viszkozitása, hematokrit, vörösvérsejt aggregáció és deformabilitás is befolyásolja. Így célunk továbbá a preeclampsiás édesanyáknál és újszülöttjeiknél fellépő hemoreológiai változások azonosítása, és egészséges kontroll mintákkal történő összehasonlítása. Hosszútávon olyan reológiai paraméter azonosítására törekszünk, mely prediktív értékével hozzájárulhat a preeclampsia korai diagnózisához. Az újszülöttek születés után nyert vérmintáiból a korai adaptáció során fellépő időbeli változásokat vizsgáljuk, mely jelenleg a szakirodalomban kevéssé ismert.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )