Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Zádori Iván
Kobolka István
A migráció egészségügyi kihívásai kiemelten Közép- és Kelet-Európában, illetve a Mashreq régióban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kobolka István
társ-témavezető: Zádori Iván
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A 2015-ös menekültválság felkészületlenül érte egész Európát, de legfőképpen a Nyugat-balkáni útvonal országait. A világ nyugtalan régióiból - különösen a nyugat-ázsiai, afrikai és dél-ázsiai országokból - érkező migráns-tömeg komoly kihívások elé állítja az európai társadalmakat, kormányokat, egészségügyi szervezeteket.
A migráció egészségügyi vonatkozásait, egészségügyi-biztonsági kihívásait, kockázatait vizsgálva Közép- és Kelet-Európában, illetve a Mashreq régióban fontos megvizsgálni a bevándorló tömeg egészségügyi állapotát, valamint az általuk igénybe vett (vehető) egészségügyi ellátást. Másrészt lényeges a migrációs útvonalak által érintett országok közegészségügyi és járványtani intézeteinek adatait begyűjtve és azokat elemezve képet kaphatunk a migráció egészségügyi következményeiről, potenciális új vagy a régió számára addig kevésbé ismert betegségek megjelenéséről. A migrációs útvonal vizsgálata közegészségügyi és járványtani adatok segítségével, potenciális trendek és tendenciák megismerése, a migrációs hullám az érintett régió egészségügyi helyzetére gyakorolt hatásának vizsgálata. Lényeges kutatási terület a migráció útján érkező letelepedők, munkába állása során a foglalkozás egészségügyi vizsgálatok esetleges változásai, egészségügyi ellátásra gyakorolt hatásai. Külön vizsgálati tényező az említett térségből oktatási-migrációval érkezők (egyetemeken tanuló, majd EU-ban letelepedők) foglalkozás egészségügyi vizsgálatának alakulása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )