Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Komócsi András
Az ateroszklerózis valamint az in-sztent resztenózis kialakulásának és progressziójának immunológiai és hematológiai aspektusai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Komócsi András
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az ateroszklerózis iniciációjában a pozitív és negatív remodelling során Az ateroszklerózis iniciációjában a pozitív és negatív remodelling során lejátszódó progressziójában és a stabil plakk instabillá válásában számos immunológiai eredetű mechanizmus játszik szerepet. Az ischémiás szívbetegség kezelésében egyre növekvő szerepet játszik a perkután koronária intervenció (PCI) mely nagyarányú elterjedését a beavatkozás során használt fémhálók, a stentek technológiai fejlődése és rohamosan csökkenő áruk következtében javuló elérhetőségük segítette. A beavatkozást követően, a betegek egy részében az átjárható sztent-lumen folyamatosan beszűkül, végül a fémháló elzáródik. Az in-sztent resztenózis patomechanizmusa gyakorlatilag máig sem tisztázott, benne a helyi proliferációt serkentő citokinek, valamint a sztent anyaga elleni immunreaktivitás játszhat szerepet. Ezen témák kutatása aktuális, a mindennapos gyógyító munkában jelentőséggel bír.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )