Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csikós Ágnes
Palliatív ellátás, tüneti kezelés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Csikós Ágnes
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A palliatív ellátás az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő beteg és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést, a fájdalom, egyéb tünetek, a pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és magas szintű kezelésével.
Célja a betegek és családjuk lehető legjobb életminőségének elérése, illetve a magasszínvonalú életvégi ellátások biztosítása az ellátói hálózat valamennyi szereplőjének együttműködése által.
A team munka a komplex, testi, lelki, szociális és spirituális támogatást biztosító hospice-palliatív ellátás fontos központi eleme. A multiprofesszionális teambe különféle egészségügyi és nem egészségügyi szakemberek tartoznak, akik egymással együttműködve nyújtják az ellátást, rugalmas módon a beteg és a család igényeihez igazodva.
Az előrehaladott betegségben szenvedők palliatív ellátása jelenleg fragmentált egész Európában, így hazánkban is. Jelenleg Magyarországon a hospice-palliatív ellátások elsősorban daganatos betegek számára elérhetőek annak ellenére, hogy nemzetközi vizsgálatok igazolják: a krónikus progresszív betegséggel élők tüneti terhei hasonlóan súlyosak, és fokozott/maximalizált tüneti kezelést igényelnek. A progresszív, súlyos betegséggel élők száma világszerte nő, és a növekvő igényeknek megfelelően a palliatív ellátás az egyik legdinamikusabban fejlődő területe az egészségügyi ellátásoknak.
Előfordul, hogy a betegség gyógyítására irányul minden figyelem, a fájdalom és más kínzó tünet enyhítése viszont háttérbe szorul. A palliatív ellátás során a tünetek kezelése kiemelt fontosságú, ezek közül a fájdalom az, ami a betegek számár a legtöbb szenvedést okozza. Az állandó fájdalommal lehangoltsághoz, hosszabb távon depresszióhoz vezet, és akár öngyilkossági gondolatok is megfogalmazódhatnak az elviselhetetlen fájdalom miatt.
A palliatív ellátási igényű beteg szenvedéseit jelentős mértékben csökkenti a megfelelő fájdalomcsillapítás és egyéb kínzó tüneteik magasszintű kezelése. Ehhez szükséges, hogy az egészségügyi ellátók korszerű ismeretekkel rendelkezzenek a fájdalom- és a tünetmenedzsment tekintetében. Ugyanakkor a megfelelő klinikai tudás mellett szükséges kutatási lehetőségek biztosítása a palliatív ellátás témaköreiben, mely a szakterület további fejlődési lehetőségeit elősegíti.
A doktori kutatási téma a palliatív ellátás különböző vonatkozásai mellett lehetőséget biztosít a fájdalomcsillapítás és a tüneti kezelés valamennyi aspektusának vizsgálatára.
A meghirdetett doktori kutatási téma – többek között – az alábbi témák vizsgálatára ad lehetőséget:
• palliatív ellátási formák, integrált ellátási modell, fejlesztési lehetőségek;
• daganatos és nem daganatos betegek betegség terhei, hozzátartozók terhei;
• fájdalom típusok felmérése, gyógyszeres nem gyógyszeres kezelési lehetőségek;
• tüneti kezelések az életminőség javítására;
• tumoros sebek ellátási lehetőségei;
• kezelési célok meghatározása, ellátás tervezés;
• multidiszciplináris ellátás, team munka lehetőségei és kihívásai.

A téma egészségügyi alapképzettséggel rendelkező orvosok, valamint nem egészségügyi alapképzettséggel rendelkező PhD hallgatók számára egyaránt nyitott.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )