Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az érfali merevségre (arteriás stiffness) jellemző paraméterek vizsgálata oscillometriás módszerrel hypertóniásokban, diabetes mellitusban és ischaemiás szívbetegekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Cziráki Attila
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az artériás stiffness paramétereket széles körben alkalmazzák az arteriosclerotikus betegség korai stádiumának igazolására és cardiovascularis rizikó meghatározására. Az artériás stiffness független prediktív értéke igazolt koszorúér eredetű események vonatkozásában. A stiffness paraméterek közül elsősorban az aorta pulzushullám terjedési sebességet (PWV) és a hullámrefleksziós paramétereket, az augmentációs indexet (AIx) vizsgáljuk a klinikai gyakorlatban. Ebben a projektben egy oscillometriás eszjköz segítségével határozzuk meg a centális artériás stiffness paramétereket. A lokális carotis stiffnessnek igen nagy a jelentősége a carotis arteriosclerosis nyomonkövetésében, amely igen gyakori igazolt koszorúér betegség esetén. A carotis stiffness doppler echo-tracking technikával történő vizsgálatát alkalmazzák a legtöbb farmakológiai, patológiai és klinikai tanulmányban. Jelenlegi projekt célkitűzése, hogy összehasonlítsuk a lokális carotis stiffness paramétereket és a centralis aorta stiffness paramétereket koszorúérbetegekben, diabetes mellitusban és hypertoniás betegek esetén. Ezen túlmenően összevetjük az eredményeket a szöveti Doppler echocardiographiával meghatározott bal kamrai stiffness jellemzőivel a fenti betegcsoportokban.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )