Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Turzó Kinga
Orvosi és fogorvosi implantátumok biointegrációjának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori iskola

témavezető: Turzó Kinga
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az alloplasztikai anyagok (vagy bioanyagok) biointegrációjának vizsgálata és a szervezettel biokompatibilis anyagok kifejlesztése az orvosi, fogorvosi és biológiai tudományok egyik legfontosabb kutatási területe. A lakosság átlagos életkorának növekedése a bioanyagok szélesebb körű elterjedéséhez vezet, mivel egyre inkább szükségünk van a sérült vagy hiányzó szerveinket helyettesítő mesterséges anyagokra. Az egyik leggyakrabban használt orvosi implantátum a hiányzó fogakat helyettesítő fogászati implantátum, amelyet széles körben alkalmaznak a pótlásra készített fogművek elhorgonyzására. A biológiai felülettudományok szintén egy viszonylag új kutatási terület, mely elősegíti az implantátumok biointegrációjának vizsgálatát. Kutatásaink során olyan implantátumokkal foglalkozunk, amelyek terhelhetőséggel kell rendelkezzenek, mint pl. a csípő, térd protézis vagy a fogászati implantátum. A fogászati implantátumok leggyakoribb anyaga a titán (Ti) és ötvözetei, mivel ez az anyagcsalád rendelkezik korrózióállósággal és biokompatibilitással. Biointegrációjuk sikeressége nagymértékben függ a felületi tulajdonságoktól, ezért vizsgálatainkban a felület fizikai-kémiai jellegzetességeit tanulmányozzuk a biológiai felülettudományok eszköztárával (SEM, XPS, kontaktszög mérés). Kutatásaink során meghatározzuk azoknak a felületmódosításoknak a jellegzetességeit, amelyek elősegítik az implantátumok bio- és/vagy osszeointegrációját. Emellett vizsgáltuk a fluoridot tartalmazó profilkatikus gélek és a periimplantitisz kezelésében alkalmazott dekontamináló szerek hatását a Ti fogászati implantátumok felületére. A kutatócsoportomnak 19 éves tapasztalata van ebben a témakörben.
Kutatásaink során vizsgálni fogjuk azokat a tényezőket, amelyek biztosítják egy implantátum sikeres beépülését a gazdaszervezetbe, és azokat a felületmódosításokat (fizikai-kémiai és biokémiai) amelyek elősegítik a bio- és osszeointegrációt. Újonnan kifejlesztett (pl.: kompozitok) anyagok mechanikai és felületi tulajdonságait tervezzük összehasonlítani a titánnal. In vitro sejtkultúra vizsgálatokkal fogjuk tesztelni a biokompatibilitásukat és in vivo állatkísérletekkel a bio- és osszeointegrációjukat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )