Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az intermediális filamentumok szerepe a programozott sejthalálban (apoptózis) és a tumor sejtek inváziójában. Gyógyszer hatóanyagok célzott szállítása IF NP segítségével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori iskola

témavezető: Tapodi Antal
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A Filenszin (BFSP1) egy szemlencse specificus sejtváz alkotó fehérje, mely intermediális filamentumokká (IFs) szerelődik össze a parnter molekulájával (CP49) együttesen a szemlecse fibrózus sejtjeiben. Az előzetes kíserletek bebizonyitották, hogy a Filenszin szemlencsén kívüli szövetekben is expresszálódik egérben (western blot). Ugyanakkor a BFSP1-et sikerült kimutatni RT-PCR segítségével humán mellrák sejtekben (MCF7), valamint méhnyakrák sejtkultúrában (HeLa). A Filenszin erős sejtmembránhoz való kötődése detektálható, valamint a BFSP1 szupsztrátja kaszpázoknak és a N-mirisztil transzferáz (NMT) enzimnek. Számos fehérje (Bid, aktin, gelsolin, PAK2 stb.) kaszpáz hasítást követően mirisztilálódik, és fontos biokémiai folyamatokban vesznek részt, mint pl.: jelátvitel, apoptózis szabályozás, DNS javító mechanizmusok, valamint az apoptózis során lejátszodó sejt-morfológiai változások. Ebből kiindulva, kézenfekvő megvizsgálni a szemlencse specifikus BFSP1 fehérje kifejeződését alternatív szövetmintákban, normál és patológiás körülmények között. A Ph.D téma legfontosabb célkitűzései a következők: a BFSP1-gyel közreműködő fehérjék azonosítása, hogy meghatározhatóak legyenek a fehérje aktiválódási lépései (proteolízis, másodlagos módosítások) vagyis a fehérje pontos funciójának a feltárása (sejthalal, jelátviteli mechanizmusok). A BFSP1 fehérje szerkezeti vizsgálata Röntgen krisztallográfiával, CD-spektroszkópiával, illetve a BFSP1 gén kifejeződésének célzott “lecsendesítése” siRNS technológiával. A Filenszin szerkezet-funkció analízise segítene megérteni a BFSP1 fehérje apoptózisban és a jelátvitelben elfoglalt potenciális szerepét. A kutatás során elsajátítható ismeretek, technikák: Sejt és szövet tenyésztési technikák, molekuláris biológiai módszerek, rekombinéns fehérje expressziós klónok létrehozása, fehérje tisztítási technikák, bioortogonális jelölések, immuncitokémia, RNS interferencia, Real time PCR, Tömegspektroszkópia, IF Nano partikulumok tervezése, drug delievery, és számos egyéb technikák.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )