Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gallyas Ferenc
Új molekuláris célpontok azonosítása oxidatív stresszel járó folyamatokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori iskola

témavezető: Gallyas Ferenc
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Ismert tény, hogy az oxidatív stressz számos betegség fontos pathogenetikai tényezője. Pathológiás körülmények között a makrofágok, monociták és a neutrofil granulocyták nagy mennyiségben termelnek reaktív oxigén intermediereket (ROS) és különféle citokineket, melyek az érintett szövetrégiókban sejtkárosodást indukálhatnak. Ezen folyamatok játszódnak le lokálisan az ischemia-reperfúziós megbetegedésekhez tartozó némely kardio- és cerebrovaszkuláris kórképeben, illetve globálisan, a több szervet is érintő szeptikus sokk körülményei között. Az oxidatív károsodást elindító, különbözô úton keletkezett reaktív oxigén és nitrogén gyökök károsítják az egyes intracelluláris komponenseket, a nukleinsavakat, fehérjéket és a lipideket. Ezek a károsodások specifikus jelátviteli utakat aktiválva vezethetnek a sejtek apoptotikus vagy nekrotikus pusztulásához.
A téma célja új jelátviteli utak vagy egyéb gyógyszer target molekulák felderítése, amelyek lehetőséget adnak új gyógyszerek kifejlesztésére az oxidatív stresszel járó betegségekben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )