Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varjú Cecília
A kötőszöveti betegségek és egyéb gyulladásos reumatológiai kórképekben szenvedő betegek szervi károsodás és követés felmérési módszereinek kidolgozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Varjú Cecília
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Klinikai-epidemiológiai munkáink a szisztémás sclerosis, a gyulladásos izombetegségek és lupus prognózisának vizsgálatára illetve a betegség aktivitás valamint szervi károsodás megítélésére terjednek ki. Szisztémás kötőszöveti betegségek esetén a különböző összetett (ún. kompozit)indexek segítséget nyújtanak a betegség aktivitásának, vagy a betegség súlyosságának a megítélésében. Számszerűsítik, súlyozzák és összegzik a különböző szervi manifesztációkat. Ennek a kezelés szempontjából óriási haszna van: lehetővé teszi a különböző terápiás eljárások hatékonyságának a felmérését, monitorozását azáltal, hogy az egyes betegek állapotának a javulása illetve romlása objektíven összehasonlíthatóvá válik. Így lehetséges bizonyítékokon alapuló, egységes terápiás stratégiák kidolgozása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )