Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A széklet mikrobiota transzplantáció hatékonyságának vizsgálata anyagcsere vagy gyulladásos bélbetegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Péterfi Zoltán
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A metogenomikai kutatások egyre több információval szolgálnak a bél mikrobiom összetételét illetően, illetve néhány esetben a mikrobiom megváltozása összefüggésbe hozható anyagcsere betegségek (diabetes mellitus, obesitas, zsírmáj) kialakulásával, illetve a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség) gyulladáscsökkentő szerekre adott válaszával. Ezen betegek mikrobióta profiljának megváltoztatása egyben a betegség, vagy anyagcsere állapot megváltozásával jár együtt, tehát megfelelően megválasztott mikrobiota akár a betegek gyógyulását, átmeneti javulását is eredményezhetik. Tekintettel arra, hogy a témában alig néhány beteg esetében végeztek hasonló beavatkozást, a hatékonyság felmérése, illetve a donor választás szempontjai egyelőre nem tisztázottak.
Vizsgálatainkkal a mikrobiota transzplantáció hatékonyságát szeretnénk lemérni az inzulin rezisztencia, testsúly, vagy a zsírmáj csökkentésére, illetve gyulladásos bélbetegek esetében a szükséges gyógyszercsökkentés, vagy refrakter esetekben akár a tünetmentesség elérését céloznánk meg.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )