Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kvell Krisztián
Extracelluláris vezikulák szerepe a sportdiagnosztikában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kvell Krisztián
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az extracelluláris vezikulák kettős foszfolipid membránnal határolt, sejt eredetű struktúrák. Terhelés hatására a vázizomból exoszómák (20-140 nm) és mikrovezikulák (100-1000 nm) szabadulnak fel edzésintenzitástól függően a keringési rendszerbe. Az exerkinek- testmozgás hatására a vázizomból és más szervekből felszabaduló peptidek, nukleinsavak- rendkívűl fontos szerepet játszanak az edzésadaptáció szabályozásában. Valószínűleg a legtöbb exerkin extracelluláris vezikulákban transzportálódik, hiszen az extracelluláris környezet nem megfelelő a labilis exerkinek számára.
Kutatásunk célja, terhelés hatására a különböző testfolyadékokba (nyál, vér, vizelet) felszabaduló mikrovezikulák, exoszómák molekuláris összetételének jellemzése, összehasonlítása, különös tekintettel az RNS és protein tartalomra, nagy áteresztőképességű módszerek segítségével.
A kutatás ígéretes lehetőséget nyújt arra, hogy az extracelluláris vezikulák által transzportált exerkinek edzésadaptációban betöltött szerepét, valamint az edzés stimulusra adott egyéni válaszok fizolológiáját jobban megértsük.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )