Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Zsuzsanna
A női termékenység zavarának központi idegrendszeri okai pajzsmirigy betegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Egyértelmű összefüggést írtak le a pajzsmirigy autoimmun betegsége és a női termékenység zavara között (Clin. Endocrin. Met. 2006; 91: 2587-2591). Az anti-TPO antitest jelenléte kétszeresére növeli a vetéléssel végződő terhességek számát, a TSH emelkedése cikluszavart és csökkent teherbe esési rátát okoz.
A pajzsmirigy ellenes autoimmunitás megjelenése még normál pajzsmirigy funkció mellett is cikluszavart provokál. Ez nem a petefészek kórós működésétől, hanem a fertilitás központi idegrendszeri szabályozásától függ. A fertilitást emlősökben a bazális előagyban elhelyezkedő kisspeptin és GnRH neuronok szabályozzák. A pajzsmirigy ellenes autoaantitestek (pl. anti-TPO) átjutnak a vér-agy-gáton. Nem ismerjük azonban, hogy a thyreoiditis vagy a hypothyreosis hogyan hatnak a kisspeptin-GnRH neuronhálózatra. Ezért célunk, hogy állatkísérletek segítségével vizsgáljuk a pajzsmirigy autoantitestek, illetve a pajzsmirigy funkció eltéréseinek hatását a fertilitást irányító kisspeptin-GnRH neuronhálózat működésére. Kísérleteinkben thyreoiditises egérmodellt használunk, illetve gyógyszer indukálta hypothyreosist idézünk elő egereknél. Ezt követően immunhisztokémiával vizsgáljuk a pajzsmirigyben létrejött immunválaszt és ELISA-val a periférián detektált hormon (ösztradiol, TSH, fT4) változásokat. A kisspeptin és GnRH neuronok morfológiáját kvantitatív kettős jelöléses fluorescens immunhisztokémiával, funkcionális tulajdonságait GnRH-GFP transzgenikus immunizált egerek túlélő agyszeleteinek segítségével, egysejt elektrofiziológiával vizsgáljuk.
Az adatok azon túl, hogy bepillantást engednek a pajzsmirigy kóros működésének a fertilitás irányításáért felelős neuronokra gyakorolt hatás celluláris folyamataiba, segítségünkre lehetnek egy klinikumban gyakori patofiziológiai mechanizmus megértésben, illetve később kezelésében is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )