Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kertes Erika
Tachykininek és a peptid interakciók szerepe a tanulási, megerősítési és memória-folyamatokban, valamint az addiktív magatartás szabályozásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kertes Erika
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A limbikus rendszer fontos szerepet játszik a tanulási-, és memóriafolyamatok szabályozásában, a motivációs és jutalmazásos, továbbá emocionális folyamatokban. E folyamatok szabályozásában, a dopaminerg (DA) rendszer mellett, napjainkra egyre fontosabbá vált egyes neuropeptidek moduláló hatásának vizsgálata. A P peptid (substance P, SP) hatását igazolták a tanulási, és memória-folyamatokra, a pozitív megerősítésre, továbbá a félelemmel, szorongással kapcsolatos magatartásra. Kísérleteink során elektrofiziológiai, neurokémiai és magatartási módszerekkel tanulmányozzuk a tachykininek, közöttük az SP, valamint antagonistáik hatását e folyamatokra, a limbikus idegsejtek működésére és a dopaminergiás interakciókra a mezolimbikus DA-rendszer végződési területein. Vizsgáljuk a fenti peptidek és antagonistáik különböző dózisainak hatását magatartási kísérletekben (open field, rotarod, helypreferencia, emelt keresztpalló, Morris úsztatási teszt), és elektrofiziológiai kísérletekben (single unit elvezetés, multibarrel technika). Immunhisztológiai vizsgálatokat végzünk az SP immunoreaktivitás vizsgálatára a limbikus struktúrákban. Immunléziót követően vizsgáljuk Wistar patkányok magatartását a fent említett tesztekben. Eredményeink hozzájárulhatnak a tanulás-megerősítés és addokció ma még ismeretlen peptidergiás mechanizmusainak feltárásához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )