Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nanopartikulumok toxikus mechanizmusának integratív in vitro és parallel in vivo vizsgálata gerinctelen immunsejteken és humán sejtvonalakon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Engelmann Péter
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A nanotechnológia egy dinamikusan fejlődő iparág, mely nagy mennyiségű terméket fejleszt ipari, hétköznapi és egészségügyi használatra. Az előállítás, felhasználás és hulladék képződés során ezek az anyagok (pl. fém-nanopartikulumok) kikerülhetnek a természetes vizekbe és a talajba. A nagymértékű környezetszennyezés veszélyeztetheti a közegészséget. Igen hiányosak azonban az ismereteink arról, hogy a nanopartikulumok milyen hatást gyakorolnak az ember és környezete egészségi állapotára. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fémszennyezés károsan hat az ember és egyéb gerinces élőlények immunrendszerére. A gerinctelen élőlények immunitásának relatív egyszerűsége lehetőséget nyújt arra, hogy egy érzékeny rendszert használjunk a fém-nanopartikulumok összetett kölcsönhatásainak biológiai rendszerekkel történő vizsgálatára. A projekt célja, hogy megértsük az fém-nanopartikulumok toxikus hatásait a giliszták természetes immunrendszerének komponenseire. Komplex in vitro és in vivo kísérleti rendszerrel megfelelő tudást szerezhetünk arról, hogy a nanopartikulumok toxikus hatása a gerinctelenekben és a gerincesekben milyen evolúciósan konzervált molekuláris és sejtes mechanizmusokat indít el. A létrehozott nanopartikulumok egyedi tulajdonságainak és a környezeti biológiai rendszerekkel történő kölcsönhatásának megértése feltétlenül szükséges ezen anyagok orvos-biológiai felhasználásának megítélésében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )