Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csikós Ágnes
KIÉGÉS AZ ALAPELLÁTÁSBAN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Csikós Ágnes
társ-témavezető: Fehér Gergely
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: AOK


A kutatási téma leírása:

Napjaink egyik legszélesebb körben emlegetett jelensége a kiégés (burnout), mely paradox módon talán a legnagyobb mértékben az egészségügyi személyzetet érinti. Gyakorisága okán korunk járványának is nevezik (a cukorbetegség mellett).
Noha besorolása szerint a kiégés foglalkozási jelenségnek és nem kórképnek/betegségnek számít, mentális megbetegedések (többek között szorongás, depresszió, stb.), valamint krónikus, döntően mozgásszervi fájdalom kialakulásával is összefüggésbe hozható. Számos kutatás vizsgálta a kiégés és a mentális egészségi állapot romlás közötti kapcsolatot úgy, mint az alkohol- és kábítószer fogyasztást, alvászavart, depressziót, és a következményes mozgásszegény életmódot és elhízást..
A mentális betegségek mellett szoros összefüggés látszik ábrázolódni a cukor- és kardiovaszkuláris betegségekkel, a különböző fájdalom szindrómákkal, légzésszervi és gasztrointesztinális megbetegedésekkel, továbbá a fiatalkori (<45 év) halálozás fellépésével, mely a jelenség klasszifikációjának újragondolását teszi szükségessé.
A jelenség intenzíven kutatott terület nemzetközi szinten, azonban hazánkban kevés adat áll rendelkezésre, különös tekintettel az alapellátásban dolgozó orvosok és személyzet körében. Kutatásunk célja a burnout előfordulásának és komplexitásának felmérése az elsődleges ellátást végző szakemberek körében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )