Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az idiopathiás hirtelen idegi halláscsökkenés etiopatogenesisének vizsgálata, valamint modern terápiás lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Bakó Péter
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Hirtelen idegi halláscsökkenés (sudden sensorineural hearing loss, SSNHL) alatt olyan sürgős kezelést igénylő halláscsökkenést értünk, mely kevesebb, mint 72 óra alatt alakul ki és az idegi halláscsökkenés mértéke meghaladja három egymást követő mért frekvencián a 30 decibelt. Leggyakrabban (70-90 %-ban) kiváltó okot nem sikerül feltárni, ezen eseteket idiopathiásnak tekintjük (idiopathic sudden sensorineural hearing loss, ISSNHL). Több fontos teória is létezik a betegség kialakulására vonatkozóan, melyek vérellátási zavart, virális infekciót, valamint autoimmun kórkép szerepét hangsúlyozzák a halláscsökkenés kialakulásában. Abból adódóan, hogy nem ismerjük a betegség kialakulásának pontos mechanizmusát, nincs egységes kezelési séma a hirtelen halláscsökkenést illetően. A legelfogadottabb és leggyakrabban terápia a gyulladáscsökkentő és immunszupresszív hatással rendelkező kortikoszteroidokon alapul.
Témánkban a hirtelen halláscsökkenés etiopatogenezisének pontosabb megértését, valamint a modern terápiás lehetőségek hatásosságának felmérését tűztük ki célul. Klinikánk korábbi beteganyagából már közlésre került egy retrospektív tanulmány. Emellett a betegséggel kapcsolatosan párhuzamosan jelenleg is 2 projekt zajlik. Egyrészt egy prospektív randomizált, IV. fázisú klinikai vizsgálat, ahol a betegek egyik csoportja a hagyományos, szisztémás metilprednizolon kezelés mellett lokális, ún. intratympanalis Dexamethason kezelésben is részesülnek. Ennek a tanulmánynak a célja kimutatni, hogy a helyi kezelés elősegíti-e a betegek hallásjavulását. Ezen felül egy multicentrikus regiszter indítása is folyamatban van, mely hozzásegíthet a betegség kialakulásának megértéséhez és ezáltal megelőzéséhez.
A témára jelentkezni kívánó hallgató a fent említett projektekbe csatlakozik be.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )