Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Zemplényi Antal Tamás
A krónikus vesebetegségben szenvedő betegek komorbiditási profilja és annak hatása a halálozásra/progesszióra/egyéb egészségügyi kimenetelre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Zemplényi Antal Tamás
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja a komorbiditás mérésének módszertani fejlesztése. Jelenleg használt komorbiditás indexek korlátjaira alapozva a módszertani újítás lényege a társbetegségek időbeliségének (hosszának, sorrendjének, együttes előfordulásának) mérése és felhasználása egészségügyi kimeneteleket vizsgáló modellekhez. Az erre legalkalmasabb módszer a bioinformatika területén szekvenciák klaszterezéséhez használt joint sequence analízis. A vizsgálatot Baranya megye járásainak krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeinek adatain fogjuk vizsgálni. A kutatás 4 fázisból áll: adatrendszerezés és társbetegség klasszifikáció; társbetegség profilok elkészítése szekvencia adatokkal; társbetegség szekvenciák klaszterezése; klaszterek felhasználása egészségügyi kimeneteleket vizsgáló modellekben. A kutatási eredmények hozzájárulhatnak a társbetegségek komplex hatásának megértéséhez és segíthetik a komorbiditás indexek továbbfejlesztését a betegségek időbeliségének felhasználásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )