Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
HPV asszociált fej- nyaki laphámrák (szájgarat, algarat, gége) epidemiológiájának, rizikófaktorainak, klinikai jellemzőinek és a kezelés hatékonyságának vizsgálata. Fej-

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Szanyi István
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A fej-nyaki régióból kiinduló laphámrák a 6. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat világszerte. Leggyakoribb előfordulási helye a gége. E daganattípus legfontosabb rizikófaktorai a dohányzás és alkoholfogyasztás, azonban napjainkban igazolták a HPV fertőzést, mint komoly rizikótényezőt a szájgarati laphámrákokban, főként a szájpadmandulát és a nyelvgyököt érintő tumorok esetében. A HPV-fertőzéssel összefüggő szájgarati rákok előfordulási gyakorisága az utóbbi években folyamatosan emelkedik, főként a férfiak körében, szerepe az algarati- és gégerákok esetében is felmerül.
Az egyik legfontosabb különbség a HPV-asszociált és nem HPV-asszociált szájgarati laphámrákok között a betegség prognózisa: A HPV-okozta betegség jobb kórlefolyással, kedvezőbb gyógyulási aránnyal társul. Mindkét típus sikeres ellátásában fontos, hogy a lehető legkorábbi stádiumban kerüljön felfedezésre és rövid időn belül megkezdődjön a kezelés. Ennek érdekében, a betegség diagnosztikájában és terápiájában érintett szakemberek számára elengedhetetlen a daganat kialakulásának rizikófaktorait, a betegség lefolyását, jellemző tüneteit, kezelésre adott választ pontosan megismerni. Ennek érdekében fej-nyaki HPV regisztert hozunk létre.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )