Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hegyi Péter
Vincze Áron
A felső tápcsatornai rákelőző állapotok és rákok epidemiológiája Kelet-Európában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Vincze Áron
társ-témavezető: Hegyi Péter
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja a felső tápcsatornai rákelőző állapotok és rákok epidemiológiájának vizsgálata, adatgyűjtés és az adatok értelmezése. A fő célkitűzés az epidemiológia földrajzi különbségeinek feltárása és okainak vizsgálata. A közelmúlt jelentős technikai és tudományos előrelépéseinek köszönhetően a felső tápcsatornai rákelőző állapotok és rákok endoszkópos szűrését, vizsgálatát és kezelését tették lehetővé. Ezen módszerek és kórképek tudományos feldolgozása jelentős mennyiségű adatot és evidenciát szolgáltatott Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsia fejlett régióiban, de ezen kórképek kevésbé ismertek és lényegesen kevesebb adat áll róluk rendelkezésre Kelet-Európában, a kezelésük pedig néhány centrumtól eltekintve nem elérhető.
A kutatási munka főbb pontjai a következők lesznek:
A nyelőcső laphámrák és adenokarcinoma, valamint a gyomorrák epidemiológiájának változásai Kelet-Európában az elmúlt 50 évben.
A Helicobacter pylori epidemiológiája Kelet-Európában a kórokozó felfedezése óta.
A fenti két epidemiológiai változások összefüggésének vizsgálata.
A felső tápcsatornai rákelőző állapotok (Barrett nyelőcső és krónikus atrófiás gasztritisz) epidemiológiája Kelet-Európában.
Prospektív adatbázisok tervezése és indítása a fenti kórképekhez.
Nemzetközi együttműködések kezdeményezése a fenti tudományos munkakörben.
Ezen tudományos munka a magyarországi felső tápcsatornai korai rákok és rákelőző állapotok endoszkópos ellátásának megszervezésének elengedhetetlen első lépése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )