Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A Tranziens Receptor Potenciál Vanilloid 1 ioncsatorna aktivációs mechanizmusainak vizsgálata különböző eredetű fájdalomállapotokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Szőke Éva
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A különböző eredetű (pl. gyulladásos és degeneratív ízületi betegségek, tumor, neuropátia és migrén) krónikus perzisztáló fájdalom jelentős egészségügyi és szociális probléma, mely széles társadalmi rétegnek csökkenti az életminőségét. A neuropátiás fájdalom egyetlen forgalomban lévő gyógyszercsoporttal (antiepileptikumok, opiátok, antidepresszánsok, lidokain) sem kezelhető kielégítő módon. A Tranziens Receptor Potenciál (TRP) kation csatornák mint a TRP Vanilloid 1 (TRPV1) nociszenzorok, melyek a fájdalomtranszmisszióban játszanak szerepet. A TRPV1 termoszenzorként funkcionálnak, melyeket számos endogén és exogén kémiai ligand aktivál. Célunk a TRPV1 receptor aktivációs mechanizmusainak vizsgálata érző neuronokban, érzőideg-végződéseken és receptor-expresszáló sejtvonalon, valamint a receptor szerepének vizsgálata a fájdalomtranszmisszióban in vivo állatkísérletes modellekben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )