Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hódi Klára
Szemcsehalmazok fizikai-kémiai jellemzése gyógyszertechnológiai szempontból – Folyási sajátság meghatározás és optimalizálás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Hódi Klára
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A granulátum önálló gyógyszerformaként és a tablettázás vagy kapszulázás köztes termékeként is igen jelentős szerepet tölt be a gyógyszergyártás során. A granulátumok megfelelő gyógyszertechnológiai tulajdonságainak biztosítása elengedhetetlen a sikeres termék kifejlesztésében. Számos tulajdonság közül az egyik legfontosabb a halmaz folyási tulajdonságának jellemzése és annak megfelelő biztosítása, hiszen az adagolási pontosság és a végső gyógyszerforma tömegegységessége nagymértékben ettől a sajátságtól függ. A gördülékenységet interpartikuláris erők befolyásolják: nagy fajlagos felületű halmazban a súrlódási és molekuláris erők, nagy nedvességű minta esetén a felületi feszültségből származó erők, kisebb nedvességtartalom esetén pedig az elektrosztatikus erők gátolják a szabad folyást. Egy por- vagy granulátumhalmaz folyási sajátságának meghatározására többféle módszer áll rendelkezésre a granulátumfizika történetileg kezdeti módszereitől a mai modern digitális képanalízisig. A módszerek egy részének az alapja az empíria, mások igen komoly matematikai hátteret foglalnak magukban. Jelen doktori téma ennek a –gyógyszertechnológiai szempontból– igen összetett jelenségnek a matematikai-statisztikai- fizikai-kémiai háttér összefüggéseit hivatott vizsgálni, felhasználva az intézetünkben rendelkezésre álló, magyar fejlesztésű granulátum-tömegáram-spektrométert, mely a tablettázógép viszonyait szimulálva egy adott mintatartó tölcsérből a tabletta átmérőjének megfelelően változtatható nagyságú nyíláson keresztül áthulló granulátum tömegét méri az idő függvényében [Greskovits D., Toma G.: Adatok a nagyüzemi gyógyszergyártásban egy új granulátum gördülékenység vizsgáló módszer gyakorlati alkalmazásához. Pályamunka (Magyar Gyógyszerészeti Társaság, Gyógyszertechnológiai Szakosztály), Budapest, 1987]; valamint az intézet által elkészített saját fejlesztésű digitális képanalitikai módszert. Jelen tudományos közlemények és a világszerte folyó kutatások alapján kijelenthető, hogy a granulátumfizika terén még mindig nem rendelkezünk elegendő ismeretekkel ahhoz, hogy statisztikailag jól megalapozott tudományos összefüggéseket állíthassunk fel a granulátumok fent leírt viselkedésével kapcsolatban. A témát választó doktorjelölt feladata a téma mély elsajátítása, a rendelkezésre álló készülékekkel való mérések elvégzése különböző folyási sajátságú mintákkal, keresve a korrelációkat a már elfogadott, széleskörű szakirodalommal rendelkező és az újabb elméleteken alapuló mérési módszerek között.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )