Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gombos Katalin
Molekuláris diagnosztikai eljárások a SARS-CoV-2 és a COVID-19 megbetegedéssel összefüggésbe hozható patogenetikai markerek azonosítására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Gombos Katalin
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), a 2019-es koronavírus-betegséghez (COVID-19) kapcsolódó járványért felelős kórókozó. A COVID-19 megbetegedés klinikai tünetei nem specifikusak, hasonlóak a populációban egyidejűleg keringő egyéb szezonális légzőszervi fertőzések tüneteihez. Az infekciókontroll hatékony megvalósítása, a fertőző egyének pontos azonosítása jelenleg molekuláris diagnosztikai módszerekkel lehetséges. Ugyanezen módszerek alkalmasak a súlyosabb klinikai tünetekkel járó betegség kialakulásával kapcsolatos patogenetikai kockázati tényezők meghatározására is. A téma magas szenzitivitású és specificitású molekuláris technikák alkalmazására irányul a SARS-CoV-2 genomiális régióinak: RNS-függő RNS-polimeráz (RdRp) / helikáz (Hel), spike (S), envelope (E) és nucleocapsid (N) kimutatásához, valamint olyan egyéni genetikai és epigenetikai tényezők meghatározásához, melyek a súlyos lefolyású betegség megjelenésével állnak összefüggésben. A téma során alkalmazott módszertan nagy áteresztőképességű molekuláris technikák, a fluoreszcens kvantitatív valós idejű PCR-t, a droplet digitális PCR-t és újgenerációs szekvenálási eljárás elsajátítását teszi lehetővé.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )