Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hegyi Péter
Interdiszciplinárisan fejlesztett prospektív regiszterek és klinikai vizsgálatok hatása a lakosság egészségégére és betegellátás minőségére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Hegyi Péter
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

fontosságú a XXI. században. Évente 1.4 millió közlemény jelenik meg a PubMED-en, mely a világ legismertebb elektronikai orvostudományi könyvtára, azonban ezen eredményeknek csak minimális része kerül a mindennapi életben felhasználásra. Fontos kiemelni, hogy ezen a területen eredményt csak interdiszciplináris útvonalon érhetünk el, azaz a különböző tudományterületek (orvostudomány, jog, informatika, statisztika, adat- és betegkoordináció, kommunikáció, általános menedzsment és adminisztráció) operatív összehangolása és egyidejű fejlesztése nélkülözhetetlen. A transzlációs medicina alappillére a részletes klinikai adat- és biológiai mintagyűjtés, amihez nélkülözhetetlenek a betegregiszterek és az ehhez kapcsolódó biobankok. Ezek indítása, adatfeltöltése, kezelése, egymás adatainak felhasználása szigorú jogi-etikai elvek mentén történik. Így válik lehetővé, hogy az elindított klinikai vizsgálatokhoz megfelelő mennyiségű esetszám álljon rendelkezésre, mely komoly evidenciát szolgáltathat az egyes betegségek megértéséhez és kezeléséhez. Jelenlegi PhD projektünkben a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport által vezetett akut pankreatitisz regiszterben és a Koronavírus Elleni Transzlációs és Lakossági Akció és Kutatócsoport által működtetett klinikai vizsgálatokban arra keressük a választ, hogy: 1) a regiszterek működtetése miként befolyásolja a betegellátás minőségét (túlélés, betegség súlyossága, hospitalizáció ideje)? 2) jogszabály módosítással megfelelő adatvédelem mellett elő lehet-e segíteni kutatások elindítását? 3) mérhetőek-e ezen jogszabálymódoítások során elindult kutatások egészségnyeresége a kutatásban résztvevők számára?

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )