Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Botz Lajos
Az egészségipar általános áttekintése, hazai trendek elemzése és fejlesztési lehetőségek felvázolása a Pécsi Tudományegyetem számára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Botz Lajos
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az egészségügyi ágazat és a gazdasági fejlődés, illetve az egészségügyi ágazatba való hosszú távú befektetés gazdaságélénkítő hatása a nemzetközi szakirodalomban gyakran kutatott terület. Empirikus evidenciák támasztják alá, hogy nem csupán az alacsony jövedelem-besorolású országokban, de a fejlettebb államokban is az egészségüggyel kapcsolatos befektetések pozitívan hatnak az adott ország gazdaságára (Suhrcke et al., 2006).
Az egészségipar általános értelemben a lakosság egészségi állapotának javítását, a demográfiai és megbetegedési mutatók javítását tűzi ki célul. Ugyanakkor tágabb, makrogazdasági szempontból vizsgálva, az egészségipar a nemzet- és gazdaságpolitika fontos eszköze lehet azzal, hogy a gazdasági fejlődéshez vagy épp a stabilitás megteremtéséhez, illetve a fenntarthatósághoz járul hozzá. Hazánkban közel egy évtizede megfogalmazódott az igény egy olyan stratégia kidolgozására, amelynek fő célja egy olyan környezet megteremtése, amely támogatja a magyarországi egészségipari befektetéseket (pl. kutatás-fejlesztés és gyártás), figyelembe véve az alapvető egészségpolitikai célokat (Kaló, 2007). Az egyes kutatói fázisok egymásra épülésének következtében koherens munkatervet alkotnak és megfelelnek a kutatás fő céljának, mely a nemzeti és regionális szintű egészségipari fejlesztési koncepciók tudományos megalapozottságának elősegítése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )