Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Helyes Zsuzsanna
A hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid szerepének vizsgálata fájdalom, szorongás, depressziószerű viselkedés, akut és krónikus stressz állatkísérletes modelljeib

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Helyes Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

1) A hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) fájdamfolyamatokban és neuronális aktivációban betöltött szerepére vonatkozó irodalmi adatok ellentmondóak. Munkacsoportunk korábbi eredményei alapján a periférián egyértelműen gátló, a központi idegrendszerben aktiváló hatásokat közvetít. Mindezek alapján PACAP génhiányos egerek segítségével vizsgáljuk e peptid szerepét akut szomatikus és viszcerális nocifenzív viselkedésben, valamint akut és krónikus gyulladásos és neuropátiás hiperalgézia/allodinia modelljeiben funkcionális vizsgálatokkal és a korai neuronális aktivációt jelző c-fos fehérje immunhisztokémiai kimutatásával.
2) Mivel a PACAP expresszióját különféle stresszhez asszociált agyterületen kimutatták, génhiányos egereket vizsgálunk szorongás, depressziószerű viselkedés, valamint akut és krónikus stressz állatkísérletes modelljeiben. A specifikus magatartási paraméterek mellett számos agyterületen vizsgáljuk a c-fos expressziót immunhisztokémiával, valamint krónikus modellekben a FosB fehérje mennyiségét. A PACAP specifikus PAC1 receptorának immunhisztokémiai kimutatását is elvégezzük a stresszhez és szorongáshoz kapcsolt agyi régiókban.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )