Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Scheuring István
A vastagbél mikrobiális közösségének dinamikai modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Scheuring István
helyszín (magyar oldal): ELTE TTK Ökológiai Kutatóközpont, Evolúciótudományi Intézet
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

Az emésztőrendszerben élő mikróbák nélkülözhetetlenek a táplálék lebontásában és az immunrendszer hatékony működésében. A területen szerzett ismeretek gyors bővülése ellenére a béltraktusban élő mikrobiális ökoszisztéma viselkedése, a közösség érzékenysége a biotikus és abiotikus faktorokra messze nem tisztázott. Ezen a területen nyújt segítséget a vastagbél közösségének dinamikai modellezése. A modell: Csatolt kemosztát modell egyirányú táplálékbevitellel és egy rezervoárral, a kemosztátokban a mikrobiális közösség részletes dinamikai leírásával. Vizsgálandó kérdések: A táplálék összetevőinek hatása a közösség összetételére a modellekben. Alternatív stabil állapotok és az azok közötti átmenetek vizsgálata. Hogyan lehet egy fertőzés és vagy antibiotikum kezelés után visszaállítani a korábbi funkcionális állapotot? Hogyan segítheti az immunrendszer a stabilitást?

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Biológiai és mikrobiológiai alapismeretek. Valamilyen programozási nyelv alapszintű ismerete és matematikai modellezés iránti fogékonység.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )