Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kárhelyen alkalmazható túlélési és életmentési eljárások önkéntes tűzoltó egységeknél

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Elek Barbara
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechikai Mérnöki Kar - 1081 Budapest, Népszínház u. 8.
helyszín rövidítés: OEBGK


A kutatási téma leírása:

Soha nem volt még olyan izgalmas időszaka a mentő tűzvédelemnek, mint napjainkban. Az emberiség tudományos és műszaki fejlődésének köszönhetően nap, mint nap válnak elérhetővé és terjednek el újabb és újabb korszerű tűzoltástechnikai eszközök, egyéni védőeszközök és berendezések. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően ma már lehetőség van a tűzoltást, veszélyhelyzet kezelést olyan szintre emelni, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. Az elmúlt 30 - 40 esztendőben jelentősen átalakult természetes és mesterséges környezetünk. Napjainkban egyre fokozottabban érzékeljük az éghajlatváltozás okozta hatásokat is. Ezzel párhuzamosan rohamosan fejlődés tapasztalható a mérnöki építmények - ideértve a kritikus infrastruktúrákat és létfontosságú rendszerelemeket befoglaló mérnöki létesítmények - tervezése, kivitelezése és üzemeltetése folyamán alkalmazott műszaki megoldások terén. Ezen változások együttes hatásaként a XXI. század elején a tűzoltóknak számos esetben térben és időben jelentősen gyorsabban terjedő tűzesetekkel, veszélyes eseményekkel kell szembe szállniuk, mint elődjeiknek. A nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve a beavatkozó önkéntes tűzoltók biztonsága érdekében és a beavatkozások hatékony végrehajtásához hazánkban is elengedhetetlenül szükségessé vált a korábbi beavatkozási eljárások és képzési tematikák felülvizsgálata, továbbfejlesztése, valamint egy újszerű mentés- és túléléstechnikai megközelítés kialakítása.

Kutatási célok:
1. RIT, RIG, RIC ÉS FRT egységek és az általuk alkalmazott eljárások vizsgálata.
2. Combat Medic/ EMT-B ismeretek alkalmazhatóságának vizsgálata az önkéntes tűzoltók által kárhelyen elszenvedett traumatikus sérüléseinél.
3. Újszerű önkéntes tűzoltói beavatkozási eljárások, módszerek fejlesztése, valamint a jelenlegi kor kihívásaihoz alkalmazkodó mentés- és túléléstechnikai megközelítés kialakítása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )