Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Botzheim János
A mesterséges intelligencia alkalmazása a kognitív pszichológia által inspirált ember–gép interakciós módszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Botzheim János
helyszín (magyar oldal): Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar
helyszín rövidítés: IK


A kutatási téma leírása:

Ahogy az intelligens gépek egyre inkább mindennapi életünk szerves részét képezik, úgy nő az igény az ilyen gépekkel való megfelelő kommunikációs módok kutatására is. A gépek kapcsolata a felhasználókkal ilyenkor tulajdonképpen egy társas szerződésként képzelhető el, ahol ennek a szabályrendszernek a pontos ismerete jelenleg még nem adott, olykor pedig teljes egészében kialakítást igényel. A cél, a kommunikáció során, az ember számára minél természetesebbnek, hatékonyabbnak mondható információcsere megteremtése.
Az interakciók során a gépnek az adott szituáció kontextusába kell helyeznie az általa megvalósítandó gesztust. Az említett intelligens gépek családjába tartozó robotok esetében két nagyobb irányt különböztethetünk meg az interakció szerint. Ezen két irány a szociális robotika és az ipari automatizálásban alkalmazott robotok iránya, mely két irány esetében az interakció kutatása jelenleg is erőteljesen vizsgált terület. Az ilyen interakciók vizsgálata és tervezése multidiszciplináris tudást igényel, mely a mesterséges intelligencián túl a terméktervezés, kognitív tudományok, szociálpszichológia stb. területeit foglalja magába.
A kutatási téma célkitűzése, az emberek és gépek között megvalósuló interakciók vizsgálata és azok fejlesztése a kognitív pszichológia és társ tudományterületein alkalmazott módszerek segítségével. További cél még a mesterséges intelligencia módszerek használatának vizsgálata ezen területen beleértve az interakciók vizsgálati módszereit és az (új) interakciós módszerek fejlesztését is.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): magyar
további elvárások: 
SW: Python, ROS, tapasztalat robotokkal

személyes készségek: proaktív, jó kommunikációs készség, együttműködő képesség csapatban, ipari és akadémiai környezetben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )