Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Tibor
Tóth-Bodrogi Edit
Szennyezett területekről származó környezeti minták Sr-90 meghatározása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth-Bodrogi Edit
társ-témavezető: Kovács Tibor
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az atomenergia felhasználása során hasadási termékként keletkező Sr-90 a robbantások baleseti kibocsátások révén a környezetben jelenleg már a természetes hattérsugárzás mesterséges eredetű alkotója.
A béta sugárzó Sr-90 csontkereső izotóp révén élettani szempontból az egyik legveszélyesebb izotóp. A pontos mérése ezért különösen fontos azonban az egyik legnehezebben merhető izotóp. Mivel a Sr-90 béta sugárzó ezért a béta spektrumok elválasztása meglehetősen bonyolult szükség van a minták nuklidspecifikus elválasztásásra.
A méréstechnika fejlődésével (LSC, TIMS) lehetővé vált ennek az izotópnak is a környezeti szintű mérése, ennek ellenére a minták szelektív elválasztása továbbra is szükséges.
A Jelölt feladata bekapcsolódni a jelenleg futó felmérésekbe elsősorban a vízi környezetben élő növények és állatok, felszíni vizek Sr-90 koncentrációjának a meghatározása.
A nagy zavaró ionkoncentráció (elsősorban kalcium) ellenére is megbízható mérési eljárás kifejlesztése. A Jelölt fontos feladata szelektív elválasztási módszerek felülvizsgálata és a rendelkezésre álló minta mátrixokra optimalizálni az eljárást.
A Jelölt feladata továbbá szennyezett területekről (Japán, Kazahsztán) származó minták mérési eredményeit feldolgozva együttműködni a többi kutatócsoporttal meghatározni a Sr-90 inkorporációjából származó radiológiai kockázatot.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )