Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hodossy-Takács Előd
Szent helyek dél-levantei térségben és bibliai szövegekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Református Hittudományi Egyetem
hittudományok
Hittudományi Doktori Iskola

témavezető: Hodossy-Takács Előd
helyszín (magyar oldal): Debreceni Református Hittudományi Egyetem
helyszín rövidítés: DRHE


A kutatási téma leírása:

A dél-levantei térségben (Izrael/Palesztina/Transzjordánia) több tucat szent helyet találunk. Ezek palettája színes, a skála nagy tekintélyű zsidó és muszlim férfiak sírjától a bazilikákig tejed, de a bibliai szövegekre és a múlt feltárt emlékeire tekintve a kép még összetettebbé válik. Mára egy sor templomépületet és más kultikus helyet hozott felszínre a régészeti kutatás (En Gedi, Lákis, Tel Qasile, Tel Dan, stb; vagy a transzjordániai Kh. Mudayna, melynek feltárásában a témakiíró is részt vett). A bibliai szövegek élesen megkülönböztetik a legitimnek és az illegitimnek tartott kultuszhelyeket, de ezzel együtt is előfordulnak határesetek (pl. az Úr oltára a Kármel-hegyen Illés próféta történetében). A bibliai események összefüggésében kell figyelni a teofánia-helyszínek megjelölési igényére, ez az ősi törekvés a kérdéskör vallásfenomenológiailag megalapozott megítélését követeli meg.
A kiírásban szereplő téma összetett, lehetőség van konkrét szent helyek történetének feldolgozására (akár a kalkolithikumtól a jelenkorig), egy-egy régió, vagy korszak kultikus építményeinek vizsgálatára, illetve a szent hely koncepciójához kapcsolódó bibliai teológiai kérdések feltárására. Ezen kívül a téma érdekes kutatástörténeti részletkérdések tisztázására is lehetőséget kínál (pl. zarándok- és útinaplók, feljegyzések és topográfiai összefüggések vizsgálata).

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-04-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )