Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lentner Csaba
Az államháztartás ellenőrzésének jogi, módszertani vonatkozásai és gazdasági hatásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Károli Gáspár Református Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lentner Csaba
helyszín (magyar oldal): magyar
helyszín rövidítés: KREÁJ


A kutatási téma leírása:

A 2007-2008-as kezdeti válságéveket követően általános tendencia az állam ellenőrző szerepének felértékelődése. Magyarországon a háromszintű közpénzügyi ellenőrzési rendszer az elmúlt időszakban jelentős változáson ment keresztül, mind jogszabályi, mind módszertani téren. Az erősebb kontroll mechanizmusok hozzájárulnak az államháztartás stabilitásához, a fegyelmezettebb gazdálkodáshoz a költségvetési rend szerint gazdálkodóknál, de az általános üzleti környezetre is pozitívan kihatnak.
A kutatás a jogi és gazdasági vetület együttes, koherens elemzésére épül. A kutatás a 2007-2008-as világgazdasági válság kezdeti évei után a hazai és nemzetközi térben bekövetkező ellenőrzési standardok és jogszabályok változását követi le, majd egyes célcsoport országok, illetve Magyarország esetében az eredeti és származékos jövedelemtulajdonosok kiemelt csoportjainál elemzéseket végez arra, hogy az általános ellenőrzési környezet javulása a pénzügyi pozíciókban, a versenyképesség alakulásában milyen hatást fejt/fejtett ki. A kutatás magyar viszonylatban kiterjedhet az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Államkincstár ellenőrzési módszertanára, a mögöttük álló jogi szabályozás alakulására, illetve a költségvetési szervek belső ellenőrzésére is, a belső kontroll módszertanának fejlődés vizsgálatára. A témán belül (akár önálló kutatásként is) megjelenhet az önkormányzati és közszolgáltatást végző vállalatok gazdálkodásának ellenőrzési gyakorlata, jogi háttere illetve az ellenőrzés előre mutató jellege alapján az elmozdulás pontjainak mérése, értékelése. A tématerület, illetve azon belül lehatárolható, önállóvá formált kutatási kataszter azoknak ajánlható, akik egzakt pénzügyi jogi ismeretekkel rendelkeznek, s ellenőrzési területen dolgoznak, illetve tudományos tevékenységüket e diszciplína keretein belül képzelik el a jövőben. Típuskutatási PhD dolgozat témák lehetnek például: Az Állami Számvevőszék ellenőrzési metodikájának megújulása. Önkormányzatok ellenőrzésének jogi háttere, ellenőrzési gyakorlata. A könyvvizsgálat, mint az államháztartási ellenőrzés egyik eszköze. Közüzemi vállalatok gazdálkodásának szabályozása és ellenőrzése. A Magyar Államkincstár ellenőrzési gyakorlata, jogszabályi háttere és hatékonysága. A költségvetési törvényjavaslat és a zárszámadás ellenőrzésének egyes jogi és gazdasági aspektusai. A magyar közpénzügyi ellenőrzés összehasonlító elemzése nemzetközi célcsoporttal. A COVID-19 járvány közpénzügyi ellenőrzésre, könyvvizsgálatra gyakorolt hatásai.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )