Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gelencsér András
A globális energiaigény biztosításának lehetőségei és korlátai különböző dekarbonizációs forgatókönyvek megvalósulása esetén

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
környezettudományok
Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Rostási Ágnes
társ-témavezető: Gelencsér András
helyszín (magyar oldal): PE–MK, Bio - nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet
helyszín rövidítés: MÜKKI


A kutatási téma leírása:

A természet, a társadalom és a gazdaság rendszereiben jelenleg is zajló, és a jövőben várhatóan egyre gyorsuló és egyre komplexebbé váló folyamatok és összefüggések megértése nélkül az érdemi alkalmazkodás elképzelhetetlen. A klímaváltozás és nyersanyaghiány szélsőséges hatásai miatt átalakuló kockázati környezet már rövidtávon is példátlan kihívást jelent. A társadalmi rendszerek működtetéséhez szükséges energia jelentős hányadát a fosszilis energiahordozók (szén, olaj, gáz) biztosítják. A túlhasználat következményeként jelentősen emelkedett az üvegházgázok mennyisége a levegőben, amely elindította és kritikus szintre emelte a globális felmelegedés folyamatát. A civilizációnk működéséhez szükséges energiatermelő kapacitás (jelenleg 19 TW) „megújuló energiaforrások” általi biztosításához szükséges erőművi infrastruktúrák felépítése nem valósítható meg fosszilis energiahordozók felhasználása nélkül.
A jelölt feladata a különböző RCP szcenáriókban rendelkezésre álló fosszilis kvóták felhasználásával a különböző megújuló energiatermelési kapacitások kiépítésének anyag- és energiaigényének (energiatermelési hatékonyságának, EROI) elemzése és értékelése. Vizsgálnia kell továbbá, hogy a bányászat és a főbb ipari tevékenységek más energiaforrásokra való esetleges átállítása esetén hogyan alakul a megújuló energiatermelési módok energiatermelési hatékonysága (EROI), van-e és milyen mértékig ezeknek a szcenárióknak energetikai szempontból realitása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )