Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kutasy Erika
Az agrotechnikai elemek és a zab genotípusok fehérjetulajdonságai közötti összefüggések feltárása tiszta zab termesztésben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
növénytermesztési és kertészeti tudományok
Kerpely Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Kutasy Erika
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A zabnak alacsonyabb a prolamintartalma és jobb az emészthetősége, emiatt a búzaprolaminokhoz képest kisebb az allergia kiváltó potenciálja A zab fehérjeösszetétele a legtöbb cöliákiában szenvedő betegnél nem vált ki autoimmun reakciót.

Nagyszámú beteggel és kontrollcsoporttal végzett laboratóriumi és klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos zabgenotípusok és a betegek egyéni érzékenysége alapján is előfordulhatnak különbségek. Ez arra utal, hogy, hanem vannak olyan zabfajták, amelyek olyan fehérjeszekvenciákat tartalmaznak, amik néhány cöliákiás betegnél kisebb-nagyobb mértékű immunválaszt generálhatnak.

A kutatás célja a gluténmentes étrendben biztonsággal használható zabgenotípusok meghatározása, valamint az agrotechnikai tényezők hatásának vizsgálata a növényélettani paraméterekre, a fotoszintézisre, a terméshozamra és a zab fehérjeösszetételére.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )