Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyar Attila
Villamos energetikai rendszerek analízise és optimális üzemeltetése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Magyar Attila
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem, Veszprém, Egyetem u. 10.
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az egyre fokozódó energiaproblémák mellett a jelenlegi elosztóhálózat elavultságára is megoldásnak ígérkezik a smart-grid hálózatok kialakítása, amelyben egy kommunikációs hálózat köti össze a fogyasztót, a szolgáltatót, a piacot, a háztartási kiserőműveket, a hagyományos erőműveket, a villamos tárolókapacitással rendelkező egységeket és a hálózat üzemeltetőjét, így lehetséges optimálisan összehangolni az aktuális energiaigényt a megújuló energiákból és a hagyományos erőművekből rendelkezésre álló aktuális kínálattal a pillanatnyi piaci körülményeket is figyelembe véve [1].
A kutatás során megújulóból származó villamos energia tárolására alkalmas akkumulátorok modellezését, identifikációját [3], valamint ezek megújuló forrásból származó energiát is magába foglaló energiapiaci környezetben történő alkalmazását tűzzük ki célul. Fontos kérdés ezekben az alkalmazásokban hogy mi az optimális ütemezése a megújuló energia tárolásának, eladásának, ha a rendszer üzembiztonsága, illetve a profitmaximalizálás a cél. [2,3]

A kutatási téma előzményei: a témavezető alábbi közleményeiben találhatóak
[1] Göllei A, Görbe P and Magyar A (2012), "Modeling and optimization of electrical vehicle batteries in complex clean energy systems", Journal of Cleaner Production., 2012. Vol. 34, pp. 138-145. Elsevier.
[2] Görbe P, Magyar A and Hangos KM (2011), "Low voltage grid optimization with power injection of renewable sources and EV batteries", Chemical Engineering Transactions. Vol. 25, pp. 893-898.
[3] Pózna AI, Hangos KM and Magyar A (2018), "Design of Experiments for Battery Aging Estimation", IFAC-PapersOnLine. Vol. 51(28), pp. 386-391. Elsevier.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )