Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A pitvarfibrilláció mechanizmusai, és kezelésének új, farmakológiai lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Baczkó István
helyszín (magyar oldal): ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A pitvarfibrilláció (PF) a leggyakoribb krónikus ritmuszavar, mely jelentősen növeli a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást, hiszen növeli a szívelégtelenség és stroke rizikóját. A PF prevalenciája a kor előrehaladtával növekszik, az ötvenes éveiben járó betegeken ez 0,5%, de 10% körüli érték 80 év felettieken, továbbá az előrejelzések szerint a jövőben növekedni fog. A korszerű PF kezelés részét képező invazív elektrofiziológiai beavatkozások és gyógyszeres kezelés hatásossága behatárolt pitvari remodeling esetén perzisztens és permanens PF-ben szenvedő betegeken. Továbbá, a PF kezelésére használt hagyományos antiaritmiás szerek eredetileg kamrai aritmiák kezelésére lettek kifejlesztve, így a PF hatásosabb és biztonságosabb farmakológiai kezelésével kapcsolatosan kielégítetlenek a klinikai igények.
A kutatási program résztvevőjeként a PhD hallgató megismerkedik a PF különböző klinikai formáinak hátterében álló mechanizmusokkal, valamint betekintést nyer a PF jövőbeli, hatásosabb farmakológiai kezelésére irányuló trendekkel. A jelölt in vitro és in vivo kísérletes szívelektrofiziológiai és experimentális PF módszereket sajátít el, és hozzájárul a PF kezelésére használható új gyógyszeres terápia módjainak kidolgozásához.

előírt nyelvtudás: angol B2
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )