Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gyógyszerek proaritmiás mellékhatásainak mechanizmusai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Baczkó István
webcím: http://web.med.u-szeged.hu/phcol/index_a.htm
helyszín (magyar oldal): ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A preklinikai gyógyszerbiztonsági tesztek egészséges állatokon, szöveteken vizsgálják a jelölt molekulák szívizom repolarizáció nyújtó hatását, melyek nem képviselik a ritmuszavarok kialakulására fokozott érzékenységet mutató betegeket, ezen felül klinikai és állatkísérletes adatok bizonyítják, hogy a repolarizáció megnyúlásának mértéke nem korrelál a ritmuszavarok kialakulásának gyakoriságával. Így a fejlesztés alatt álló gyógyszerek proaritmiás mellékhatásának megbízható előrejelzése várat magára.
A kutatási program résztvevőjeként a PhD hallgató speciális szívelektrofiziológiai tudásra tesz szert, különös tekintettel a szívizom kamrai repolarizáció, a repolarizációs tartalék és hirtelen szívhalál mechanizmusaira. A jelölt in vitro és in vivo kísérletes szívelektrofiziológiai módszereket sajátít el, és hozzájárul a fejlesztés alatt álló gyógyszerek proaritmiás mellékhatásainak megbízható előrejelzésére alkalmas új biomarkerek azonosításához, valamint a különböző patológiás állapotokban kialakuló ritmuszavarok mechanizmusainak és kezelésének tisztázásához.

előírt nyelvtudás: angol B2
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )