Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Valkai Sándor
Dér András
Integrált optikai struktúrák fejlesztése, különös tekintettel az orvosdiagnosztikai alkalmazásokra

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dér András
társ-témavezető: Valkai Sándor
webcím: http://www.brc.hu/biophys_biomolecular_electronics.php
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

A biofotonika napjainkban is rohamosan fejlődő interdiszciplináris tudományág a biológia és a fotonika határterületén, amely jelenleg elsősorban fotonikai Az integrált optika új, gyorsan fejlődő tudományág a mérnöki optika és a chiplaboratóriumi technika határterületén. Elektronikai megfelelőjéhez hasonlóan célja miniatűr optikai elrendezések kialakítása kisméretű hordozófelületeken. Széleskörű alkalmazásai az információtechnikától a szenzorikáig terjednek. A jelen témakiírás elsősorban olyan jelölésmentes bioszenzorok kifejlesztésére fókuszál, amelyek egyszerű optikai elven (pl. interferometria, fényszórásmérés) működő detektálás révén biomarkerek vagy patogén sejtek testfolyadékokból történő gyors, specifikus kimutatására képesek. A szenzor specificitását az érzékelő optikai felület megfelelő funkcionalizálása biztosítja, ami a kis méretből fakadó hordozhatósággal és az egyszerű működési elvvel együtt betegágy melletti alkalmazási lehetőségeket vetít előre. A jelölt feladata új típusú szenzorok tervezése és készítése, illetve ezek érzékenységének maximalizálása lesz. A kutatómunka eredményes művelése komplex, multidiszciplináris háttértudást, a felmerülő technikai problémák megoldása pedig nagyfokú kreativitást követel meg a jelölttől.

előírt nyelvtudás: angol középfok C
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol B2 szint
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )