Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lengyel Csaba
A kamrai repolarizáció és a kardiovaszkuláris adaptációs mechanizmusok zavarainak vizsgálata különböző fiziológiás és pathofiziológiás állapotokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lengyel Csaba
webcím: http://www.klinikaikozpont.u-szeged.hu/in1st/hu/
helyszín (magyar oldal): SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SZAKK


A kutatási téma leírása:

Ismert, hogy a ventrikuláris repolarizációs zavar - beleértve a frekvencia korrigált QT intervallum (QTc) megnyúlását, valamint a repolarizáció térbeli heterogenitását jellemző fokozott QTc diszperziót- hirtelen szívhalálhoz vezethet. A kutatócsoportunk által vizsgált rövid távú időbeli repolarizációs variabilitás (STVQT) korai és szenzitív indikátora a repolarizációs instabilitásnak. Experimentális valamint klinikai megfigyelések szerint az STVQT hatékonyabban jelzi előre a kamrai ritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatát a megnyúlt repolarizáció meghatározásánál.
Továbbá az autonóm neuropathia (AN) kardiovaszkuláris manifesztációinak mérésével jellemezhető az idegkárosodás jelenléte, súlyossága. A laborunkban végzett Ewing-tesztek az autonóm funkció meghatározás arany standardjának számítanak.
Emellett komplex perifériás szenzoros neuropáthiás felmérés történik (Neurométer, Neuropad-teszt, Tiptherm, Monofilament teszt és Rydel–Seiffer-féle kalibrált hangvilla segítségével) a vizsgált alanyokon.
Vizsgálataink célja ezen eltérések komplex klinikai elemzése fiziológiás és pathofiziológiás körülmények között.

előírt nyelvtudás: angol B2
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): research work
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )