Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vilmos Péter
Az aktinkötő Moesin fehérje sejtmagi transzportjának és funkciójának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Vilmos Péter
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK GENETIKAI INTÉZET
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

Az aktin minden eukarióta sejtnek az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló, multifunkcionális fehérjéje. Az elmúlt évtized egyik fontos, új eredménye az aktin és aktinkötő fehérjék felfedezése a sejtmagban. A sejtmag minden alapvető funkciója, így a transzkripció, az mRNS-ek szerkesztése és szállítása, a kromatin átrendezése és a DNS hibajavítás mind aktin függő folyamatnak bizonyult. Az is kiderült, hogy a citoplazmás és sejtmagi aktin készletek között finoman hangolt egyensúly áll fenn, amelyet az aktinra specifikus sejtmagi export-import rendszer tart fenn.
Az MTA SZBK Genetikai Intézetében, a Drosophila sejtmagi aktin kutatócsoportban ennek a meglepő sejtmagi lokalizációnak a biológiai jelentőségét vizsgáljuk az aktin és egy aktinkötő fehérje, a Moesin esetében. A kutatócsoportban folyó munkához csatlakozva a jelölt a Moesin sejtmagi transzportjának vizsgálatában és a Moesin sejtmagi funkciójának felderítésében vesz részt. A munka első fázisában a fehérje sejtmagi exportjának dinamikáját, és az azt befolyásoló faktorokat vizsgálja majd fluoreszcens mikroszkópos technikák alkalmazásával. Ezután az exportért felelős fehérjemotívum és exportin azonosítását végzi el tenyésztett sejtek és transzgenikus állatok segítségével. A sejtmagi funkció felderítésében a kísérletek a Moesin és a sejtmagi aktin kapcsolatára koncentrálnak majd.

előírt nyelvtudás: angol B2 komplex (középfok)
további elvárások: 
Részvétel az Országos Tudományos Diákköri Konferencián


Jelentkezési határidő: 2023-06-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )