Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Prorok János
A megváltozott Ca2+ háztartás szerepének vizsgálata a különböző szívritmuszavarok keletkezésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Prorok János
webcím: http://web.med.u-szeged.hu/phcol/index.htm
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet 6720 Szeged, Dóm tér 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A szívizomban létrejövő ritmuszavarok és az intracelluláris Ca2+ hosszú idő óta közismerten kapcsolatban állnak. Napjainkban számos olyan indikátort ismerünk, amelyek egyértelmű Ca2+ függést mutatnak, de léteznek olyan folyamatok is, amelyek mechanizmusa csak vélhetően kapcsolódik Ca2+-függő folyamatokhoz. Szerencsére az emberi szívben számos különböző trigger együttes jelenlétére van szükség, az aritmogenezis megindításához. Például a hypokalaemia is egy gyakori rizikó faktor mely kialakulhat diuretikus kezelés, hányás, hasmenés, vagy akár kemény fizikai aktivitás hatására, ezáltal növeli a kamrai aritmiák és a hirtelen szívhalál kialakulását, akár idősebb betegekben vagy fiatal sportolókban is. A HK csökkenti a Na-K-ATPáz aktivitást, ezáltal növeli az intracelluláris Na+ koncentrációt mely aktiválja a Na+-Ca2+-cseremechanizmus (NCX) Ca2+- beviteli módját, mely hozzájárulhat az aritmiák kialakulásához. A sportolókban magas edzés intenzitás következtében fellépő szív- és érrendszeri rendszeri adaptáció alakul ki, amely magában foglalja az alacsonyabb nyugalmi pulzusszámot, a megnövekedett szívtömeget (hipertrófiát) és a térfogatot, amely tünet együttest gyakran neveznek "sportszívnek". Számos fiatalon hirtelen szívhalál következtében elhunyt élsportolónál a boncolási eredmények alapján bizonyítást nyert a hypertrophiás cardiomyopathia ténye. Korábbi vizsgálatokból ismert, hogy az NCX aktivitás érintett a szív különböző pathofiziológiás állapotaiban. Ez okból kezdtük el vizsgálni az NCX szerepét aritmia modellekben illetve szelektív NCX gátlás lehetséges protektív hatását a magas intracelluláris Na+-indukált Ca2+ túltöltődés okozta aritmiák kivédésében.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )