Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Laczka Csilla
Gyógyszertranszporterek szerkezet-funkció vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Laczka Csilla
helyszín (magyar oldal): Enzimológiai Intézet, Természettudományi kutatóközpont
helyszín rövidítés: ELKH


A kutatási téma leírása:

"Az Organikus anion transzporter polipeptidek (OATP-k) az emberi szervezet endotél vagy epitél eredetű sejtjeiben kifejeződő membránfehérjék, amelyek nagyméretű szerves molekulák sejtekbe történő felvételét katalizálják. Az OATP-k működése fontos az epesó-, bilirubin- és hormon- homeosztázis fenntartásában. A 11 tagot számláló OATP fehérjecsalád több tagja gyógyszermolekulákat (pl. sztatinokat, antivirális és kemoterápiás szereket) is felismer, és ezek bélből való felszívódásában, májban, illetve vesében történő eliminációjában játszik szerepet. Az OATP-k megváltozott működése polimorfizmusok vagy gyógyszer/élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatások miatt megváltozott farmakokinetikát eredményezhet, ezért a máj gyógyszertranszporter OATP-inek vizsgálata a korai gyógyszerfejlesztés során ajánlott. Mindemellett, több OATP megnövekedett expressziót mutat tumorokban, azonban ennek szerepe a tumor-progresszióban és a kemoterápia-érzékenységben még nem tisztázott.
Kutatócsoportunk egyik fő célkitűzése az OATP-k szerepének megértése a kemoterápiára adott válaszban. Emellett molekula könyvtárak szűrésével szerkezet-funkció összefüggéseket keresünk. Ezen kívül vizsgáljuk polimorf OATP változatok és izoformák fiziológiás és farmakológiai szerepét.
"

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Biológia, biotechnológia vagy egyéb biológiai, orvosi, vagy kémiai tudományból MSc. Laboratóriumi tapasztalat előny.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )