Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az antivirális RNS csendesítés molekuláris mechanizmusainak a vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Fátyol Károly
helyszín (magyar oldal): Genetikai és Biotechnológiai Intézet, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Gödöllőgiai tanszék laboratóriumai
helyszín rövidítés: MATE


A kutatási téma leírása:

Az Argonauta (AGO) fehérjecsalád alapító tagját az AGO1-et több mint 20 évvel ezelőtt azonosították egy, a levélfejlődést befolyásoló gének azonosítására irányuló genetikai vizsgálat során, Arabidopsis thaliánában. Azóta a géncsalád tagjait számos, a törzsfejlődés különböző szintjén álló élőlényben is megtalálták. Az AGO fehérjék zöme endoribonukleáz aktivitással rendelkezik, amelynek specificitását 20-30 nt hosszúságú RNS molekulák határozzák meg. Az AGO-k változatos funkciói a génkifejeződés szabályozásától a genetikai állomány védelméig terjednek. A növényekben az AGO fehérjék hozzájárulnak a kórokozó-specifikus védelmi válaszokhoz is. Ezek közül az antivirális RNS csendesítés folyamata ismert a legjobban, ami főleg az A. thaliánában végzett genetikai vizsgálatoknak köszönhető. A Nicotiana benthamiana nevű ausztrál vad dohány, nagyfokú vírusérzékenységéből kifolyólag, ugyancsak jelentősen hozzájárult a fenti folyamat jobb megismeréséhez. Mivel ez a faj a Solanaceae növénycsalád tagja, olyan gazdaságilag fontos növények vírusos betegségeinek modellezésére is alkalmas, mint a burgonya, a paradicsom, a paprika és a dohány. A növény modell fajként való alkalmazhatóságát mindeddig azonban nagyban gátolta a tény, hogy genomja allotetraploid. A genomszerkesztési technológiák térnyerése azonban segíthet leküzdeni ezt az akadályt. A laboratóriumunkban folyó munka célja az RNS csendesítés folyamatának részletesebb megértése N. benthamiánában, különös tekintettel az AGO fehérjék szerepére. Eredményeink segíthetik a hatékonyabb növényvédelmi eljárások kidolgozását és hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a N. benthamiánát alkalmasabbá tegyék gyógyászati célú fehérjék előállítására („molecular farming”).

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
"- molekuláris biológiai kutatómunka iránti érdeklődés
- MSc diploma: biológus/ vegyész/biológia szak/biomérnök
Előny:
- középszintű angol nyelvtudás
- korábbi laboratóriumi tapasztalat
- felhasználói szintű számítógépes ismeret"

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )