Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Földvári Gábor
Az emberi tevékenység és a klímaváltozás hatása a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók járványtanára és ökológiájára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Földvári Gábor
helyszín (magyar oldal): Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézet 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.
helyszín rövidítés: ELKH


A kutatási téma leírása:

A természetes élőhelyek csökkenése, a klímaváltozás, a globális turizmus és kereskedelem olyan ökológiai helyzeteket teremt, amelyek elősegítik számos kórokozó új helyeken és új gazdaszervezetekben való megtelepedését, így serkentve a járványok felbukkanását emberekben és háziállatokban is. Akkor tudunk felkészülni a kórokozók érkezésére, és csökkenteni a társadalomra és gazdaságra gyakorolt káros hatásaikat, ha hamarabb megtaláljuk őket, minthogy ők találnának ránk. A PhD munka a DAMA (Document, Assess, Monitor, Act) protokoll eszközrendszerét alkalmazza, amelynek segítségével nemcsak megtaláljuk a kórokozókat, hanem monitorozzuk is a molekuláris epidemiológiai kockázatbecslés alapján kiemelt jelentőségűeket, valamint javaslatokat tudunk tenni a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Vizsgálni fogjuk a klímaváltozás és az emberi tevékenység miatt Magyarországon esetlegesen megjelenő új kullancsfajokat és az őshonos kullancsfajok tér és időbeli dinamikáját. Emellett a DAMA protokoll gyakorlatba ültetését tervezzük a fontosabb kullancsok által terjesztett kórokozók (Borrelia, Anaplasma, Neoehrlichia, Rickettsia spp., kullancsencephalitis vírus, Krími-Kongói vérzéses láz vírusa) városi és természetes élőhelyein.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Szakirányú (pl. biológus MSc, állatorvos, orvos) végzettség; laboratóriumi, molekuláris biológiai és terepi munka iránti érdeklődés és/vagy tapasztalat; kutatómunka és a téma iránti elhivatottság, mobilitás (pl. külföldi részképzés/kutatás)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )