Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Páll-Gergely Barna
Új fajok nyomában: a Diplommatinidae család Új-Kaledóniában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Páll-Gergely Barna
helyszín (magyar oldal): Budapest, 1022, Herman Ottó út 15. (ATK NÖVI)
helyszín rövidítés: ELKH


A kutatási téma leírása:

"A Biodiverzitás feltárása most sosem volt annyira fontos, mint eddig, hiszen a Föld élővilága a 6. kihalási hullámot éli át az emberi tevékenységnek köszönhetően. Ezzel párhuzamosan a taxonómus szakemberek, akik leírják, besorolják és elnevezik a fajokat, egyre kevesebben vannak.
Itt az alkalom, hogy a biológus szakma talán legnagyobb élményét, az új fajok felfedezését átéld, és részese legyél annak a világszerte pár ezer kutatónak, akik dokumentálják az élőlények sokféleségét. A jelen téma egy trópusi sziget, Új-Kaledónia elképesztően gazdag, nagyrészt feltáratlan szárazföldi csigafaunájának egyik családját, a Diplommatinidae családot célozza, és a Párizsi Természettudományi Múzeum (Muséum National d'Histoire Naturelle) projektjébe illeszkedik.
Az elmúlt négy évben jelentős mennyiségű anyagot gyűjtöttünk, és 2024-ig még három expedíció van tervben. A begyűjtött példányokat morfológiai (héj és anatómia) és molekuláris módszerekkel fogjuk megvizsgálni, hogy az új fajokat megismerjük, leírjuk, és ami a legfontosabb a szigeten élő fajokat meghatározhatóvá tegyük. Az előzetes adatok szerint több tucatra tehető az új fajok száma.
A PhD hallgató feladata az lenne, hogy beletanuljon a morfológiai alapú taxonómia mindennapi gyakorlatába, megtanuljon helyes taxonómiai döntéseket hozni, molekuláris szekvencia adatok alapján filogramokat készíteni és azokat értelmezni. Statisztikai tudás is előny morfometriai vizsgálatok elvégzéséhez.
Olyan jelentkezzen, aki képes egy témában elmélyedni, aprólékos összehasonlító munkát végezni és minden nap hosszasan mikroszkóp előtt ülni.
Alapvető követelmény az angol nyelv magas szintű ismerete, hiszen angolul publikálunk. Egyéb nyelvek (német, francia) ismerete a taxonómiai szakirodalom miatt előny.""
"

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )