Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gyuris Ferenc
Víz, társadalom, gazdaság

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Gyuris Ferenc
helyszín (magyar oldal): Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajz- és Földtudományi Intézet, Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék
helyszín rövidítés: ELKH


A kutatási téma leírása:

"A kutatás tárgya a víz, mint természeti erőforrás társadalmi és gazdasági vonatkozásainak azonosítása és elemzése. A téma keretében a víz vizsgálatára a társadalom és a gazdaság működésének elemi feltételeként kerül sor, amely azonban különböző társadalmi csoportok számára, valamint eltérő földrajzi helyeken nem egyformán hozzáférhető. A víz ezért társadalmi konfliktusok tárgyaként jelenik meg, amelynek társadalmilag igazságos, gazdaságilag hatékony és környezetileg fenntartható kezelése és szabályozása világszerte komoly kihívást jelent napjaink társadalmai számára.
A téma célja a víz, a társadalom és a gazdaság komplex összefüggéseinek társadalmi fókuszú, multidiszciplináris vizsgálata, amely egyebek mellett a következő résztémákra terjedhet ki: 1. Milyen jelentőséggel bír a földrajzi dimenzió és a földrajzi lépték a vízhez kötődő jelenségek vizsgálatában, megértésében? 2. A víz politikai vonatkozásai. 3. Egyenlőtlen hozzáférés a vízhez. Társadalmi, nemi, faji egyenlőtlenségek. Víz-igazságosság. A vízmennyiség és a vízminőség kérdései. A víz, mint közjószág. 4. A víz, mint az élelmiszertermelés döntő jelentőségű nyersanyaga. 5. A víz és az energiatermelés kapcsolata. 6. A vízhasználat környezeti vetülete. Környezeti igazságosság és politikai ökológia. 7. Vizes infrastruktúrák. Kormányzásuk, jogi szabályozásuk és tulajdonviszonyaik a városi és a vidéki terekben. 8. A víz és a gazdasági fejlődés kapcsolata. 9. Konfliktusok a víz körül. Geopolitikai megfontolások és együttműködési lehetőségek. 10. A vízhez kötődő politikák és a vízzel kapcsolatos tudás politikai vonatkozásai. A kapcsolódó tudások és politikák mobilizálása, adaptálása és kommunikálása."

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Jártasság a térbeli és/vagy a társadalmi egyenlőtlenségek vizsgálatában; képesség nagy mennyiségű interdiszciplináris szakirodalom és adatforrások feldolgozására, értékelésére angol és magyar nyelven.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )