Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Rudolf
A katasztrófák elleni védekezés kutatása és fejlesztése biztonságtudomány eszközrendszerével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Nagy Rudolf
helyszín (magyar oldal): Óbuai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar - 1081 Budapest, Népszínház utca 8.
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

Az olyan globális léptékű kihívások, mint az éghajlatváltozás, migráció és a környezetszennyezés, mind nagyobb fenyegetést jelentenek a társadalmi, környezetbiztonságra. Az ezek hatásaival szembeni védelem szükségessé teszi a katasztrófahelyzetekre kiható természeti, épített és technikai környezeti tényezők tudományos igényű vizsgálatát. Veszélyhelyzetben az ezek együttes hatása nyomán kialakuló rendkívüli körülmények jelentősen befolyással vannak a gazdaság, az állampolgárok létfeltételeire és a közigazgatás működésére.
Krízishelyzetben a gazdálkodó szervezetek által működtetett biztonságirányítási rendszer védelmi intézkedései, valamint a hivatásos és a velük együttműködő önkéntes mentő, kárelhárító szervezetek beavatkozásai nagyobb eredményességgel valósulhatnak meg a gyakorlati tapasztalatok tudományos elemzése, értékelése és az új technológiák integrálása révén. A veszélyhelyzetek kezelésének valamennyi szintjén elengedhetetlen a védelmi igazgatás szereplőinek hatékony együttműködése és ennek a tapasztalatok alapján történő fejlesztése.

Kutatási célok:
A veszélyhelyzeti és lakosságvédelmi rendszerek működési tapasztalatainak megismerése adatgyűjtés alapján;
A bekövetkezett katasztrófahelyzetek és veszélyhelyzeti reagálások statisztikai feldolgozásával a katasztrófavédelem eszközrendszerének fejlesztése;
Katasztrófavédelmi mentési, beavatkozási, helyreállítás-újjáépítés módszereinek vizsgálata;
A lakosság és gazdálkodó szervezetek biztonságának a fokozása a bekövetkezett veszélyhelyzetek elemzésével;
A nemzetközi katasztrófavédelmi együttműködés tapasztalatainak beépítése a veszélyhelyzetek értékelésének és a beavatkozások eljárásrendjébe;
A lakosság biztonságát erősítő legjobb veszélyhelyzet-kezelési gyakorlatok megismerése, vizsgálata.

előírt nyelvtudás: angol középfok (B2)
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): egyéb világnyelv
felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2023-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )