Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Wickert Irén
Zöld kötvények, zöld hitelek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Wickert Irén
helyszín (magyar oldal): MATE-Kaposvári Campus
helyszín rövidítés: MATE


A kutatási téma leírása:

A kutatás keretében vizsgálható a fenti kötvények célja, a hozzájuk kapcsolódó feltételezések és azok megvalósulása.

A vizsgálat három elkülöníthető, vagy akár együtt is kezelhető területre terjedhet ki:
a) A finanszírozást igénybe vevő oldaláról
- A zöld kötvényt kibocsátók, zöld hitelt felvevők jellemzőinek, tulajdonságainak, a finanszírozott projektek jellemzőinek felmérése.
- A zöld finanszírozás igénybevételének hatása a vállalatokra, projektekre: mennyire váltak „zölddé” e vállalatok, milyen tényezők befolyásolták ennek mértékét, megvalósulását.
- Vizsgálható, hogy hogyan hatott a zöldség a jövedelmezőségre, pénzügyi, vagyoni helyzetre és a részvényárfolyamra, milyen releváns tényezők hatásai figyelhetők meg?

b) A finanszírozó oldaláról
- A zöld hitelek, zöld kötvények adósminősítésében, ügyletminősítésében tapasztalható eltéréseknek, valamint azok okainak, befolyásoló tényezőinek vizsgálata a finanszírozó szempontjából.
- A bankok teljesítményének, megítélésének, fejlődési ütemének stb. vizsgálata az általuk finanszírozott zöld hitelek/kötvények aránya alapján – mennyire van különbség a bankok között e szempont szerint?
- A bank „zöld” jellemzőinek bemutatása a különböző banki beszámolókban, jelentésekben.

c) Zöld hitelek/kötvények megjelenítése az IFRS 9 szerint a finanszírozó és a finanszírozott oldalán:
- Az IFRS 9 új előírásai milyen kérdéseket vetnek fel a finanszírozó és a finanszírozott oldalán? Pl. SPPI teszt, üzleti modell, állami támogatás, valós érték témakörök.
- Értékvesztés, hitelezési veszteség év a folyósított zöld hiteleknél, vásárolt kötvényeknél, ideértve az ECL modell hatásait és a módszertan eltérését a hagyományos hitelekhez képest.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )